Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ταβάς

Ταβάς: κατσαρόλα σαν ταψί, με χερούλια και καπάκι, που χρησιμοποιούν στα περισσότερα μαγειριά (αλλά εκεί συνήθως είναι αλουμινένια, μιας και χρησιμοποιούν γκάζι)
Σε πολλά νησιά του Αιγαίου σημαίνει τηγάνι, και σε μερικά από αυτά το πολυχρησιμοποιημένο τηγάνι.
Σε μερικές περιοχές της Μακεδονίας σημαίνει μεγάλο ταψί για πίτες.
Στην Κύπρο είναι σκεύος μαγειρικής συνήθως πήλινο.


Συστατικά
1 κιλό αρνί ξεκοκαλισμένο (κρατάμε και τα κόκαλα)
3 φλυτζάνια ρύζι
2 κ. σ. κύμινο φρεσκοτριμμένο
4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες
2-3 πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι
ντομάτες κομμένες σε φέτες
3 κ. σ. γεμάτες φυτίνη



Οδηγίες
1.Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια.
2.Σε βαθύ πυρέξ ή πήλινο βάζουμε τα κόκαλα από το αρνί. Βάζουμε μια στρώση κρέας από πάνω και πασπαλίζουμε με κύμινο, ντομάτα ψιλοκομμένη, κρεμμύδι και αλάτι. Βάζουμε το 1/3 του ρυζιού, πασπαλίζουμε με κύμινο, ντομάτα ψιλοκομμένη, κρεμμύδι και λίγο αλάτι.
3.Συνεχίζουμε τις στρώσεις με τον ίδιο τρόπο (χωρίς κόκαλα ενδιάμεσα) και τελειώνουμε με κρέας. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με πατάτες, πασπαλίζουμε με κύμινο, ντομάτα ψιλοκομμένη και κρεμμύδι.
4.Στρώνουμε από πάνω φέτες ντομάτας και βάζουμε κομματάκια φυτίνη σε όλη την επιφάνεια.
5.Ρίχνουμε νερό να φτάσει μέχρι τις ντομάτες.
6.Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 1/2 - 2 ώρες περίπου.

η συνταγή ανήκει : http://www.sintagespareas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου