Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η Παναγία Βρεφοκρατούσα με τον Άγιο Λάζαρο και Ευαγγελιστή Λουκά του 10-11ου αιώνα μ.χ.

Δήμος Λάρνακας

Γκραβούρα της Πόλης την εποχή του Μεσαίωνα

Δήμος Λάρνακας

Υδραγωγείο

Δημος Λάρνακας

Κρύπτη και σαρκοφάγος του Αγίου Λαζάρου

Δήμος Λάρνακας

Αρχαίο Κίτιο

Δήμος Λάρνακας

Ανακοίνωση

Αγαπητοί Συνδημότες Ξεκινάμε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός Ιστολογίου για την πόλη μας την Λάρνακα. Δεν θα προσπαθήσουμε να υποκαταστήσουμε και πόσο μάλλον να αντικαταστήσουμε κανένα φορέα ή δημόσια αρχή....Θα ήτανε αστείο. Θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε υλικό που αφορά την Λάρνακα και να επισημαίνουμε με κόσμιο τρόπο τα κακώς κείμενα, χωρίς όμως να μην αποδίδουμε τα εύσημα σε ότι καλό συμβαίνει ...και συμβαίνουν σε αυτή την πολή παάρα πολλά καλά και σημαντικά γεγονότα. Θα αποφύγουμε τις βρισιές, τις προστριβές και τις οξύτητες. Οποιδήποτε υλικό, φωτογραφικό ή δημοσιογραφικό θα αναρτάται ( ως αναδημοσίευση) θα έχει και την σχετική ένδειξη ( ονοματεπώνυμο συντάκτη, προέλευση) Σκοπός μας είναι να δημοσιεύουμε ότι αφορά την πόλη μας. Το Ιστολόγιο αυτό δεν έχει κανένα κερδοσκοπικό χαρακτήρα και δεν αποσκοπεί σε κανένα είδους όφελος. Βάση δημιουργίας του η αγάπη για αυτή την πόλη. Το Imail στο οποίο μπορείτε να στέλνετε παρατηρησεις- επισημάνσεις- άρθρα- καταγγελίες και παράπονα είναι : dimitriosdimitriou1964@yahoo.com

Παλαιό ΓΣ Ζήνων

Δήμος Λάρνακας

Αστυνομία Λάρνακας

Δήμος Λάρνακας

Αλυκή Λάρνακας

Δήμος Λάρνακας

Πινακοθήκη Δήμου Λάρνακας

Από την Ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας

Επαρχιακή Διοίκηση στην πλατεία Ευρώπης

Από την Ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας

Οδός Πιγιαλέ Πασά

Από την Ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας

Ψαρολίμανο (οδός Πιγιαλέ Πασά)

Από την επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου

Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας

Από την Ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας

Παραλία Φοινικούδων


Από την Ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας

Το άγαλμα του Κίμωνα στην Κεντρική Πλατεία των Φοινικούδων

από το φωτογραφικό υλικό του Δήμου Λάρνακας

Ιερός αρμενικός ναός Αγίου Στεφάνου


από το φωτογραφικό υλικό της Ιστοσελίδας του Δήμου Λάρνακας

Παραλία Φοινικούδων

Ακτή Μακένζυ

Αναπτυξιακά Έργα

όπως εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Αρχής της Λάρνακας

Εργαζόμαστε όλοι συλλογικά για την εξυπηρέτηση του δημότη και την ανάπτυξη της πόλης μας με γνώμονα το πρόγραμμα του Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου, που συνοψίζεται ως εξής:-

1. Ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας σύμφωνα με την διαδικασία του  σχεδιασμού, εκτέλεσης και διαχείρισης  του έργου μέσω στρατηγικού επενδυτή, που θα επιλεγεί από το Κράτος μέχρι το τέλος του 2007.  Ο Δήμος της πόλης προτίθεται να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στις διαδικασίες  υλοποίησης του πιο μεγαλεπήβολου έργου που θα αναληφθεί ποτέ στην πόλη και θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της και τις οικονομικές της παραμέτρους με νέες επενδύσεις-δραστηριότητες και θα ενοποιήσει το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων μ’ αυτό του λιμανιού και της Μαρίνας, και  ακόμη πάρα πέρα με τον νέο δρόμο προς την Δεκέλια.
2. Μετά την επιτυχή συμπλήρωση της Λεωφ. Τιμάγια νέα οδικά έργα εντός του αστικού ιστού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, ενώ άρχισε  φιλόδοξος προγραμματισμός για τις επόμενες παρεμβάσεις. Ο Δήμος αναμένει ότι εντός του 2007/8 θα συμπληρωθεί και η ανακατασκευή της Λεωφ. Αμμοχώστου (1η φάση προς Δεκέλια) και θα συμπληρωθεί η Λεωφ. Φανερωμένης από το ΣΙΝΕΠΛΕΧ μέχρι τον κυκλοτερή κόμβο του Νέου ΓΣΖ. Αναμένεται εντός του 2007 η συμπλήρωση των κατασκευαστικών σχεδίων για την αναμόρφωση της παραλιακής οδού Πιγιαλέ Πασσιά η οποία θα μπορέσει να μπει σε κατασκευαστική τροχιά μετά από 1-2 περίπου χρόνια. Η αναβάθμιση των Λεωφόρων Γρ. Διγενή και Γρ. Αυξεντίου αναμένεται να εισέλθουν σε τελική φάση υλοποίησης μετά 3-4 χρόνια, καθώς και η  αναβάθμιση της Νικοδήμου Μυλωνά – Πετράκη Κυπριανού που θα βοηθήσει την διαμπερή κυκλοφορία από το κέντρο προς την Τιμάγια – Σπύρου Κυπριανού.
3. Η παρουσία του αεροδρομίου εντός των Δημοτικών Ορίων Λάρνακας και τα νέα υπό κατασκευή ακραία κτίρια, που θα είναι έτοιμα το 2009, θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την σημαντικότητα της πόλης μας.  Ο Δήμος  εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των κατάλληλων συνεργειών του αερολιμένα με το λιμάνι και την μαρίνα για την επιτυχή καθιέρωση της πόλης σαν το κέντρο κρουαζιέρας και θαλάσσιου τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλος σημαντικός στόχος είναι η πολύπλευρη συνεργασία με την νέα διοίκηση του αερολιμένα για το καλό της πόλης και αμοιβαία ωφέλη.
4. Η αναβάθμιση της αστικής επίπλωσης και των δρόμων της πόλης σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με ένα μακρόπνοο πρόγραμμα ανακατασκευών πεζοδρομίων,  ασφαλτοστρώσεων, τοποθέτησης τοπιοτεχνικών στοιχείων και την εκ βάθρων ανάπλαση  πολλών πλατειών και κεντρικών σημείων μέσα στον παραδοσιακό αστικό ιστό της πόλης. Η από πολλού αναμενόμενη ανακατασκευή της Πλατείας Αγίου Λαζάρου, Κάστρου και Ερμού μπαίνουν σε φάση υλοποίησης στο τέλος του 2007 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2009.  Παίρνουν σειρά οι πλατείες Αγίου Ιωάννου, Παλλάς και Ενετικής δημόσιας κρήνης παρά το Τζαμί Τούζλα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2010. Σε παράλληλα πλαίσια αναμένεται και η συμπλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων σ’ όλη την πόλη.
5. Οι προσφυγικοί συνοικισμοί και οι Τουρκοκυπριακές συνοικίες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Δήμου και σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα παρέχονται ψηλές υπηρεσίες καθαριότητας, και καταρτίσθηκε μεγαλεπήβολο πρόγραμμα αναβάθμισης και δημιουργίας χώρων πρασίνου, επιδιόρθωσης πεζοδρομίων, τοπιοτεχνήσεων  και δημιουργίας χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την ισότιμη ταύτιση των περιοχών αυτών με τις υπόλοιπες αστικές περιοχές της πόλης.
6. Η αναβάθμιση των οικολογικών και υγειονομικών συνθηκών μέσα στην ευρύτερη  μητροπολιτική περιοχή Λάρνακας άρχισε να επιτυγχάνεται σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό με την νέα υπό εξέλιξη ήδη επέκταση του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας, που ανακυκλώνει τα οικιακά υγρά απόβλητα καθώς και με την προγραμματιζόμενη για τα επόμενα 2 χρόνια ανακύκλωση των οικιακών στερεών αποβλήτων σε νέο υπό κατασκευή εργοστάσιο διαχωρισμού και επεξεργασίας που γίνεται στην περιοχή Κόσσιης.  Επιπρόσθετα η πάρα πέρα ενίσχυση του τμήματος καθαριότητας του Δήμου με νέους αποτελεσματικότερους τρόπους καθαρισμού παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου καθώς και η επίβλεψη των υγειονομικών συνθηκών από επαρκή και καταρτισμένο προσωπικό.  Η λειτουργία του αστικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου του Δήμου μας επιτρέπει πλέον την μέτρηση αέριων ρύπων, ηχορρύπανσης, και ρύπων στα νερά και στο έδαφος ώστε σύμφωνα με την νομοθεσία να επιβάλουμε διορθωτικά μέτρα.

7. Προγραμματίζεται μια σειρά από νέα πάρκα και χώροι πρασίνου μέσα στην πόλη καθώς και επέκταση των παρτεριών και της γενικότερης αισθητικής αναβάθμισης της πόλης με την χρήση πράσίνου, καλλιτεχνικών  και μνημειακών έργων, της δημιουργίας νέων ασφαλών παιγνιδότοπων  καθώς και μικρών ή μεγαλύτερων χώρων αθλητισμού και αθλοπαιδιών.  Για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού προγράμματος ο Δήμος  άρχισε να ενισχύει τα αρμόδια του τμήματα με επαρκή εργατικό προσωπικό και βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και τον Έπαρχο Λάρνακας.

8. Για την αποτελεσματικότερη στήριξη και καλύτερη επικοινωνία με τις αδύνατες ομάδες του πληθυσμού ο Δήμος έχει ήδη δημιουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας και βοηθά στην λειτουργία υπό την αιγίδα του  Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ). Τα αποτελέσματα λειτουργίας αυτών των οργανισμών ήταν ήδη πολύ ενθαρρυντικά και μια σειρά από εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αφορούν αυτές τις ομάδες βρίσκεται σε καθεχρονική εφαρμογή και προγραμματίζεται ο εμπλουτισμός τους για τα επόμενα χρόνια. Για τους υπερήλικες  ο Δήμος λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια  Μέλαθρο Ευγηρίας  το οποίο προγραμματίζεται να αναβαθμισθεί κτιριακά τα επόμενα χρόνια με συγκεκριμένες δωρεές που έχει ο Δήμος στα χέρια του. Τέλος προωθείται ειδικό πακέτο φοροαπαλλαγών και ελαφρύνσεων για άτομα τρίτης ηλικίας και ιδιαίτερα για άτομα με οικονομικά προβλήματα αναπτύσσονται δράσεις που ενισχύουν την απασχόληση και περιορίζουν την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό με κατάρτιση και επιμόρφωση.    
9. Για την επίλυση του προβλήματος του ανεπαρκούς αριθμού χώρων στάθμευσης  στο αστικό εμπορικό κέντρο της πόλης ο Δήμος προγραμματίζει την μετατροπή όλων των υφιστάμενων δημοτικών χώρων στάθμευσης σε πολυώροφους με την μέθοδο του ιδιωτικού επενδυτή.  Οι όροι για τις προσφορές θα είναι έτοιμοι εντός του 2007 και ο Δήμος Λάρνακας θα καλέσει  σε ανοικτό διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα δεχθεί προσφορές. Αναμένεται ότι η δημόσια αυτή διαδικασία θα έχει αποτελέσματα εντός του 2008.
10. Ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την αλλαγή της εικόνα της πόλης υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια η συμφωνία για την απομάκρυνση των Διυλιστήριων και Πετρελαιοδεξαμενών από την ομορφότερη ακτή της Λάρνακας.  Ο Δήμος δεν εφησυχάζει επί του θέματος και παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ενεργειών για την δημιουργία του νέου Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό, που θα ανοίξει τον δρόμο για την μετακίνηση όλων των οχληρών εγκαταστάσεων από τις ακτές της Λάρνακας.  Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού διαβεβαίωσε  επανανελλημένα αντιπροσωπία του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το χρονοδιάγραμμα για μετακόμιση από την Λάρνακα το 2010είναι απόλυτα εφικτό, το δε κράτος θα αναλάβει και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου του σημερινού κέντρου αποθήκευσης, και θα εκπονήσει νέο σχέδιο χρήσης του χώρου προς όφελος της πόλης.
11. Ο πολιτισμός βρίσκεται, κατά γενική ομολογία,  πάντα πολύ ψηλά στις ενέργειες του Δήμου.  Οι επόμενες προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην διατήρηση των πλούσιων πολιτιστικών προγραμμάτων σ’ όλη την διάρκεια του έτους, την συμπλήρωση και αναβάθμιση των υποδομών που έχουν σχέση με τον πολιτισμό όπως η βιβλιοθήκη, νέα μουσεία, νέο θέατρο, νέα σημαντικά μνημεία αφιερωμένα στη τέχνη ή  σημαντικούς Λαρνακείς ανθρώπους του πνεύματος, σχολή καλών τεχνών και επιμονή μέχρι το κράτος ή και ιδιώτες δημιουργήσουν στην Λάρνακα σημαντικές πανεπιστημιακές σχολές.
12. Για αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του Δημότη προγραμματίζεται η συνέχιση της αξιοκρατικής πρόσληψης ικανού επιστημονικού προσωπικού, με σύγχρονες δεξιότητες.   Τα νέα στελέχη πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν τις προηγούμενες  σημαντικές ελλείψεις και να είναι ικανοί να φέρουν σε πέρας τον εκσυγχρονισμό της δημοτικής υπηρεσίας, την συστηματική της οργάνωση  στα πρότυπα ISO 9001, την συνολική και ενιαία μηχανογράφηση της υπηρεσίας και  να  είναι σε θέση να αναλαμβάνουν την συνεχή εκπαίδευση και προσαρμογή του κατώτερου προσωπικού.  
13. Το μέλημα για ανθηρότερα οικονομικά βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο και προτεραιότητα είναι πάντα η καλή  και αποτελεσματική διαχείριση των περιορισμένων πόρων της πόλης, η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία σ’ όλες τις συναλλαγές. Η αύξηση των εσόδων και η αφιέρωση τους σε τομείς που ιεραρχικά χρειάζεται περισσότερο η πόλη βρίσκεται συνεχώς στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η έγκαιρη είσπραξη των εσόδων χαρίζει την απαιτούμενη ρευστότητα στον Δήμο και ο έλεγχος για δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων των φορολογουμένων είναι απόλυτος κανόνας.
14. Η δυναμική και πρωτοπόρα συνέχιση της πολεοδομικής και οικοδομικής ανάπτυξης της πόλης παρακολουθείται στενά. Η αξιοπιστία και ταχύτητα στην έκδοση των σχετικών αδειών, που διευκολύνει τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες που λειτουργούν στην πόλη μας σχεδιάζεται όπως  βελτιωθεί ακόμη περισσότερο ώστε η Λάρνακα να εξακολουθήσει να παίρνει ένα σημαντικό μερίδιο από την μεγάλη ανάπτυξη που απολαμβάνει σήμερα η Κύπρος.  Μια σειρά από παρεμβάσεις από πλευράς Δήμου στο Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας έγιναν ή σχεδιάζονται να γίνουν εντονότερες ώστε κάποιοι άδικοι Πολεοδομικοί σχεδιασμοί από την Λευκωσία να μην επηρεάζουν αρνητικά κανένα τομέα ανάπτυξης της πόλης μας.   Οι τομείς της ψυχαγωγίας-αναψυχής σχεδιάζονται όπως βοηθηθούν ακόμη περισσότερο ώστε η Λάρνακα να αναδειχθεί σ’ ένα παγκύπριο κέντρο εσωτερικού τουρισμού.
15. Η υποχώρηση που είχε ο εξωτερικός τουρισμός στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή καταπολεμείται με σειρά από σχεδιασμένες ενέργειες που συνοψίζονται ως εξής: α) εφαρμογή της μελέτης για την στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού στην Λάρνακα που συμπληρώθηκε πρόσφατα, β) εκπόνηση νέας μελέτης για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην πόλη μας, γ) ενίσχυση του τοπικού φορέα τουριστικής προβολής,  δ) ενθάρρυνση επενδυτών συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγικού επενδυτή στο λιμάνι - μαρίνα - αεροδρόμιο να κτίσουν νέες ξενοδοχειακές κλίνες σύμφωνα με τους κανονισμούς για αστικά ξενοδοχεία, ε) λειτουργία εύχρηστων και εύκολα προσπελάσιμων τουριστικών ιστοσελίδων, στ) πιέσεις για εξασφάλιση άδειας καζίνο στην Λάρνακα και ζ) ανανέωση του τουριστικού γραπτού και ψηφιακού υλικού προβολής της πόλης. 
16. Στο τομέα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ιδιαίτερη θέση κατέχει για τον Δήμο ο υδροβιότοπος της αλυκής καθώς είναι αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος του αστικού ιστού και οικολογικού πλούτου της πόλης.  Μέσα στα πλαίσια της αξιοποίησης του σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες προστασίας του ο Δήμος σε συνεργασία με την Επιτροπή Προστασίας των Αλυκών Λάρνακας αναβαθμίζει όλη την περιοχή σε ένα φυσικό πάρκο με πεζοδρόμους, προστασία της σπάνιας βλάστησης και των σπάνιων πτερωτών ειδών που το επισκέπτονται. Δημιουργεί συνθήκες ευχάριστης επίσκεψης και επιμόρφωσης με την κατασκευή παρατηρητηρίων για τα πουλιά, πινακίδων για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα και προγραμματίζει την ανέγερση κέντρου ενημέρωσης για τον παλαιοντολογικό, ιστορικό και οικολογικό πλούτο των αλυκών Λάρνακας.     
17. Η ανέγερση νέου Δημοτικού Μεγάρου αντάξιου της ιστορίας και της σημαντικότητας της πόλης βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο με 2 λύσεις να φαντάζουν οι πιθανότερες. Προτεραιότητα δίνεται στην λύση της ανέγερσης νέου Δημοτικού Μεγάρου στην κεντρική πλατεία που θα δημιουργηθεί στο χερσαίο χώρο του λιμανιού και της μαρίνας και θα κτισθεί από τον στρατηγικό επενδυτή σηματοδοτώντας έτσι τις προοπτικές ανάπτυξης του χώρου.  Επικουρική επιλογή, σε περίπτωση μη πραγμάτωσης της προηγούμενης λύσης, παραμένει η απόκτηση και επιδιόρθωση του παλαιού νοσοκομείου της πόλης, που είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της πόλης στρατηγικά χωροθετημένο σε πολύ κατάλληλο σημείο και θεωρείται εξ ίσου ικανοποιητική λύση.
18. Τέλος για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη προγραμματίζεται η ενίσχυση του δημοτικού γραφείου παραπόνων και πληροφόρησης, που λειτούργησε από το 2006. Το «γραφείο του δημότη» απαντά άμεσα σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τις αρμοδιότητες και δραστηριότητες του Δήμου, δέχεται σημειώνει και μεταβιβάζει υποδείξεις και εισηγήσεις, καταγράφει και παρακολουθεί αιτήματα ή παράπονα και πληροφορεί τον δημότη για τα αποτελέσματα. Για πιο έγκαιρες λύσεις προγραμματίζεται και η λειτουργία συνεργείου άμεσης δράσης που θα μπορεί να λύει σε μικρό χρονικό διάστημα τα μικρά προβλήματα μέσα στην πόλη που αποτελούν την πλειοψηφία των διαμαρτυριών των δημοτών.

Αλλάζει όψη η Πιαλέ Πασά της Λάρνακας;

Το ακούμε εδώ και πολύ καιρό αυτό, μάλλον το ακούμε εδώ και χρόνια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σχετική μελέτη και ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να αρχίσουν τα έργα. όμως για να μην ξεκινήσουν ακόμα, σημαίνει ότι πιθανόν να έχουν δοθεί αλλού προτεραιότητες . Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι  η φυσιογνωμία του παραλιακού δρόμου θα αλλάξει. Ο νέος δρόμος σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με άρθρα που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στον τύπο θα περιλαμβάνει: μία λωρίδα πρασίνου, πεζοδρόμια και από τις δύο πλευρές, ποδηλατόδρομο προς τη μεριά της θάλασσας και οδικό φωτισμό που θα είναι φιλικός με το περιβάλλον της περιοχής. έχει βρεθεί και λύση για την αποτροπή της διάβρωσης.
Είναι βέβαια σίγουρο ότι θα αναγκαστούμε να αποχωριστούμε ορισμένες ψαροταβέρνες που αυτή την στιγμή εδρεύουν στην αριστερή πλευρά του υπάρχοντος δρόμου, προς την θάλασσας.

Ταχινόπιτα

Συστατικά

ΖΥΜΗ
  • 1 πακέτο αλεύρι χωριάτικο παρά 2 φλυτζάνια
  • 2 φλυτζάνια και 6 κουταλιές φρούτου αλεύρι φαρίνα
  • 7 γρ. μαγια ξερή
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια κοφτά κανέλα
  • 1 πρέζα μαστίχα αλεσμένη
  • 1 πρέζα μαχλέπι αλεσμένο
  • 3 φλυτζάνια νερό(όσο πάρει)

ΓΕΜΙΣΗ
  • 720γρ. ταχίνι
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια κοφτά κανέλα

Οδηγίες

  1. Βάζουμε σε λεκάνη τα αλεύρια, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε (να γίνει ένα ζυμάρι κανονικό). Κάτα τη διάρκεια του ζυμώματος κόβουμε με μαχαίρι σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Ζυμώνουμε μέχρι να γυαλίσει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να φουσκώσει.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε το ταχίνι με την κανέλα και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με μεταλικό κουτάλι να γίνει πηχτό.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 13 κομμάτια και τα κάνουμε μπαλίτσες. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα να μη στεγνώσουν και αρχίζουμε να ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε φύλλο κανονικό (30x12εκ.). Προσοχή να μην υπάρχει αλεύρι στον πάγκο.
  4. Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε 2 κουταλιές γεμάτες γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού, αφήνοντας 1εκ. γύρω-γύρω.
  5. Διπλώνουμε το φύλλο σε φάκελο. Τεντώνουμε λίγο το φύλλο, το διπλώνουμε στη μέση και πλάθουμε ρολό 80εκ. περίπου. Στρίβουμε το ρολό να γίνει κλώστρος/σπείρα και πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε σε σαλίγκαρο με αντίθετη κατεύθυνση η μια απ'την άλλη μέχρι να συναντηθούν.
  6. Γυρίζουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω απ'τον άλλο και τον πιέζουμε με το χέρι. Κάνουμε το ίδιο με όλες τις μπαλίτσες ζύμης.
  7. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγουμε κάθε ταχινόπιτα με τον πλάστρη να έχει διάμετρο 15εκ.
  8. Τις σκεπάζουμε με ναϋλον και τις αφήνουμε να φουσκώσουν.
  9. Τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1/2 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Η Κύπρος και Άγιος Λάζαρος είναι στενά συνδεδεμένοι.Σύμφωνα με τη παράδοση ο Άγιος Λάζαρος μετά την ανάσταση του από τους νεκρούς που έκανε ο Ιησούς, και μετά από τη σταύρωση του Χριστού, έφυγε από τη Βηθανία, και ήρθε στη Κύπρο, όπου έγινε τελικά ο πρώτος επίσκοπος Κιτίου,της πόλης που αποκαλείται σήμερα Λάρνακα.
Ο ερχομός του Αγίου Λαζάρου στο Κίτιο υποδεικνύεται από τις σχετικές τοπικές παραδόσεις και, κυρίως, από την αρχαία και θαυμάσια βυζαντινή εκκλησία που κτίστηκε πάνω από τον τάφο του.
Αυτή η εκκλησία, είναι το σημαντικότερο μνημείο της Λάρνακας, και συγχρόνως, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στη Κύπρο.Η Λάρνακα έμελλε επίσης να γίνει η εγγενής πόλη του Λαζάρου, μια δεύτερη Βηθανία. Εδώ συναντήθηκε με τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα κατά το ιεραποστολικό ταξίδι τους στη Κύπρο και σύμφωνα με την παράδοση, ορίστηκε από αυτούς ως ο πρώτος επίσκοπος Κιτίου.Για αυτό όλοι οι επισκοπικοί θρόνοι στις εκκλησίες της Λάρνακας έχουν την εικόνα του Αγίου Λαζάρου αντί αυτή του Χριστού, όπως είναι η συνήθεια στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Εδώ έζησε για τριάντα χρόνια περισσότερο, και εδώ θάφτηκε για δεύτερη και τελευταία φορά.
Στον τάφο του ο Λεόντιος ο Σοφός,ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, έκτισε τη θαυμάσια εκκλησία πρίν 1110 χρόνια, σε βυζαντινό ύφος, που βλέπουμε σήμερα.Για αντάλαγμα,τα λείψανά του μεταφέθηκαν από τη Κύπρο στη Κωνσταντινούπολη το 898, αν και το 1972 τα ανθρώπινα οστά που ανακαλύφθηκαν κάτω από το Ιερό κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης της εκκλησίας στη Λάρνακα, προσδιορίστηκαν ως μέρος των λειψάνων του Αγίου.
Τα λείψανα κλάπηκαν από τη Κωνσταντινούπολη από τους σταυροφόρους και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία το 1204 ως τμήμα της λείας του πολέμου από την τέταρτη σταυροφορία.Έτσι είναι πιθανώς που ο Άγιος κατέληξε να γίνει ο πρώτος επίσκοπος της Μασσαλίας αλλά εάν είναι έτσι, ήταν νεκρός και όχι ζωντανός όταν αυτό συνέβη.Η παραμονή του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα συνδέεται με διάφορες παραδόσεις. Σύμφωνα με μια από αυτές, κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων που έζησε μετά από την ανάσταση του, δεν χαμογέλασε ποτέ εκτός από μια περίπτωση, όταν είδε κάποιον να κλέβει μια πήλινη στάμνα, όπου είπε χαμαγελώντας: "ο πηλός κλέβει τον πηλό."Μια άλλη παράδοση σχετίζεται με τις ακυλές (αλμυρές λίμνες) που βρήσκωνται στα περίχωρα της Λάρνακας. Σύμφωνα με αυτή, οι αλυκές ήταν στο παρελθόν ένας απέραντος αμπελώνας.
Μια μέρα ο Άγιος έτυχε να περάσει από εκεί, και όντας διψασμένος, ζήτησε από τον ιδιοκτήτη μερικά τσαμπιά σταφύλια για να αποσβήσει τη δίψα του, αλλά ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να του προσφέρει ούτε ένα, και όταν ο Άγιος του έδειξε ένα καλάθι που φαινόταν να ήταν γεμάτο σταφύλια,αυτός απάντησε ότι περιείχαν άλας.Τότε ο Άγιος, για να τιμωρήσει τη διαφθορά και την υποκρισία τέτοιον ανθρώπων, μετέτρεψε ως εκ θαύματος τον απέραντο αμπελώνα σε αλμυρή λίμνη.
Στους παλαιά χρόνια,υπήρξε στη Κύπρο, η ακόλουθη εορτή που συνδέετε με την ανάσταση του Λαζάρου.
Η εορτή τελείτο ως εξής:Το βράδυ της παραμονής της εορτής του Αγίου Λαζάρου,ο ιερέας του χωριού,έπερνε 3-4 παιδιά,ιδίως μαθητές και τους μάθενε να απαγγέλουν<< το τραγούδι του Λαζάρου>>,το οποίο παραθέσαμε στο προηγούμενο μας άρθρο.Την επομένη, ημέρα της εορτής μετά τη θεία λειτουργία,πήγαινε μαζί με αυτά τα παιδιά σε όλα τα σπίτια του χωριού όπου έψαλαν τον<<Λάραζον>>.Μετά το τέλος του τραγουδιού,ο ιερέας έψαλε μόνος το τροπάριο της ημέρας:Την κοινήν ανάστασιν....>>.Για αμοιβή η οικοδέσπινα πρόσφερε 3-8 αυγά,και άν ήταν γυναίκα βοσκού,μια αναρή,η ένα τυρί.Σε πολλά μεγάλα χωριά και πόλεις όπου υπάρχουν φοικικόδενδρα,έκοβαν κλαδιά και τα έμπλεκαν σε βαϊα όπου τα κοσμούσαν με λουλούδια.Αυτά τα κοσμιμένα από λουλούδια βαϊα, τα κρατούσαν τα παιδιά και οι ιερείς κατά τη λειτουργία,αλλά και κατά τη περιφορά τους στο χωριό.
Πολλοί άλλοι και κυρίος μικρά παιδιά,πήγαιναν μόνοι στα σπίτια του χωριού χωρίς το ιερέα και έλεγαν τον <<Λάζαρον>> για να μαζέψουν αυγά και τυριά.Αυτός ο εορτασμός του Λαζάρου γινόταν στα χωριά.Στις πόλεις όμως ο εορτασμός ετελείτο ως εξής:Μια ομάδα από άνδρες κοσμούσαν το σώμα τους με ανθισμένα σιμιλλούδκια(σιμίλλια) και με λουλούδια που είναι γνωστά στη Κύπρο ως <<λάζαροι>> με τέτοιο τρόπο ώστε κανένα μέρος από τα ρούχα τους η τα γυμνά μέρη του σωματός τους να φαίνεται.Όταν η πομπή των ανδρών έφθανε έξω από σπίτι,ένας από αυτούς ξάπλωνε κατά γης με σταυρομένα τα πόδια και τα χέρια,υποκρινόμενος τον νεκρό Λάζαρο.
Οι άλλοι άνδρες της ομάδας έψαλαν το τραγούδι του Λάζαρου και όταν έφθαναν στο << Λάζαρε δεύρο έξελθε>>,αμέσως ο υποκρινόμενος τον Λάζαρον σηκονόνταν πάνω.Όταν τελείωνε όλο το τραγούδι, οι οικοδέσπινες τους έδιναν αυγά και αν ήταν πλούσιο το σπίτι,μερικά κέρματα. Την ομάδα παρακολουθούσε ένα πλύθος περίεργων και ιδίως παιδιά.Στις πόλεις η αναπαράσταση της ανάστασης του Λαζάρου γινόταν με τον ίδιο τρόπο και μέσα στις εκκλησίες .Όταν έλεγε ο ιερέας το Ευαγέλιο και άφθανε στο <<Λάζαρε δεύρο έξελθε>>,ο στολισμένος με λουλούδια υποκρινόμενος Λάζαρος σηκονόταν από το έδαφος μέσα στην εκκλησία.Όλοι οι πιστοί μαζί με τους ιερείς συμμετέχαν σε αυτή τη τελετουργία.Σήμερα τα έθιμα αυτά δεν τελούνται πλέον.