Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Φασολάδα: Εθνικό φαγητό και της Κύπρου Κύπρου

Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα βασικά παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή της δικτατορίας Μεταξά.
Για την παρασκευή της, εκτός από τα φασόλια, χρησιμοποιείται ακόμη σοταρισμένο κρεμμύδι, πελτές ντομάτας, σέλινο, καρότα, ελαιόλαδο, αλάτι και προαιρετικά πιπεριά. Είναι περισσότερο συνηθισμένη το χειμώνα και συνοδεύεται από ελιές, διάφορα τουρσιά, καπνιστή ρέγγα, ταραμοσαλάτα ή άλλη σαλάτα εποχής.
Η φασολάδα είναι επίσης ένα συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως την Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.
Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.

Χαρακτηριστικό της φασολάδας είναι ότι προκαλεί αέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου