Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Εκκλησία Αγίου Λαζάρου, Λάρνακα

Η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου είναι κτισμένη στην παραλιακή ζώνη της πόλης της Λάρνακος και αποτελεί το λατρευτικό κέντρο του Αγίου Λαζάρου στην Κύπρο. Η σχέση του αγίου με το νησί υπήρξε στενή. Μετά την έγερσή του κατέφυγε στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, οι οποίοι τον χειροτόνησαν επίσκοπο Κιτίου. Οι πηγές αναφέρουν ότι τάφηκε σε μαρμάρινη λάρνακα η οποία έφερε την επιγραφή «Λάζαρος ó τετραήμερος καί φίλος τοũ Χριστοũ». Με εντολή του αυτοκράτορα Λέοντος Στ, τα λείψανα του αγίου μεταφέρθηκαν από το Κίτιο στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την παράδοση η ανέγερση του ναού εντάσσεται στην ίδια περίοδο (αρχές 10ου αιώνα), και πραγματοποιήθηκε με αυτοκρατορική χορηγία ως αντάλλαγμα της μεταφοράς του λειψάνου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ναός του Αγίου Λαζάρου, μαζί με το οχυρωμένο λιμάνι και το φράγκικο κάστρο, αποτελούσαν κατά τους μεσαιωνικούς και νεότερους χρόνους τα μεγαλοπρεπέστερα κτήρια της Λάρνακος. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ο ναός περιβαλλόταν από κελλιά τα οποία ενοικίαζαν έμποροι, ταξιδιώτες και τεχνίτες. Με τα χρόνια, η εκκλησία αποτέλεσε τον πολεοδομικό πυρήνα, περιμετρικά του οποίου αναπτύχθηκαν οι συνοικίες του λιμανιού της πόλης.

Οι ανασκαφικές έρευνες που έγιναν στον χώρο του ναού απεκάλυψαν τα κατάλοιπα δύο πρωιμότερων εκκλησιών, πάνω από τα οποία κτίστηκε η σημερινή. Οι ανασκαφές στον περίβολο και στο εσωτερικό του ναού απεκάλυψαν μαρμάρινες σαρκοφάγους και κιβωτιόσχημους τάφους, μερικοί εκ των οποίων φαίνονται στην κρύπτη της εκκλησίας. Σύμφωνα με περιηγητικά κείμενα του 16ου αιώνα, ένα όρυγμα που βρισκόταν κάτω από το Ιερό λατρευόταν ως ο τάφος του Αγίου Λαζάρου και αποτελούσε πανορθόδοξο προσκύνημα.

Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού ανήκει στην κατηγορία του σύνθετου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Κατά το 15ο-16ο αιώνα ένα γοτθικό προστώο προστέθηκε κατά μήκος του νότιου τοίχου του ναού. Ενδέχεται την ίδια περίοδο ο ναός να μετατράπηκε σε καθολικό μοναστήρι και ο χώρος του προαυλίου του σε κοιμητήριο. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος και το 1589 πουλήθηκε στην ορθόδοξη κοινότητα έναντι 3.000 άσπρων. Μέχρι το 1784 ο ναός χρησιμοποιείτο και από τους καθολικούς, οι οποίοι λειτουργούσαν στο ναό μόνο δύο μέρες το χρόνο. Το κωδωνοστάσιο του ναού είναι κτίσμα του 1857 με νεογοτθικά και νεοκλασσικά στοιχεία. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα σώζονταν στο εσωτερικό του ναού σπαράγματα τοιχογραφιών.

Σήμερα, κάποια από τα κελλιά της υπόστυλης πτέρυγας που σώζεται στα νότια του ναού, λειτουργούν ως μουσείο στο οποίο εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια από το ναό του Αγίου Λαζάρου, φορητές εικόνες, παλαίτυπα και σταυροί. Το πρόσκτισμα που διατηρείται στη δυτική πλευρά του ναού λειτουργούσε από το 1858 μέχρι το 1910 ως αλληλοδιδακτικό σχολείο, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων.

Λάρνακα: Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι δυνατοί άνεμοι στην Επαρχία Λάρνακας

20 Οκτ 2010: Οι σφοδροί άνεμοι έντασης 5 με 8 μποφόρ που έπληξαν γύρω στη μία το μεσημέρι την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας βρήκαν απροετοίμαστους τους κατοίκους με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές. Στην Αραδίππου οι σφοδροί άνεμοι σήκωσαν τσίγκινο υποστατικό που βρισκόταν στην ταράτσα σπιτιού το οποίο καρφώθηκε σε δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα έξω από το σπίτι προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.
Στο Δημοτικό Σχολείο Καλογερά, που ευτυχώς τα παιδιά είχαν προλάβει να σχολάσουν, οι ισχυροί άνεμοι απέκοψαν δέντρα προκαλώντας ελαφρές ζημιές σε αυτοκίνητα.
Στην παραλία των Φοινικούδων οι καταστηματάρχες προσπαθούσαν με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από τους ανέμους αφού άρπαξαν τραπεζάκια και καρέκλες που υπήρχαν έξω από καφετέριες και εστιατόρια και τα έσπρωχναν μερικά μέτρα μακριά.
Στην Λάρνακα, την Αραδίππου και τα Λειβάδια αποκόπηκαν μικρά δέντρα ενώ παρασύρθηκαν πινακίδες, τσίγκοι και ηλιακοί θερμοσίφωνες, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί και να προκληθούν μεγάλες ζημιές.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε έξι κλήσεις για παροχή βοήθειας.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Ζήνων ο Κιτιεύς

Ο Ζήνων ο Κιτιεύς ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από την Κύπρο. Η καταγωγή του ήταν από το Κίτιο της Λάρνακας.

Δίδαξε και πέθανε στην Αθήνα τιμώμενος από τον Δήμο των Αθηναίων. Δημιούργησε την φιλοσοφική σχολή του στωικισμού, η οποία ονομάστηκε έτσι επειδή ο Ζήνων δίδασκε στην Ποικίλη Στοά.

Ο Ζήνων πριν ασχοληθεί με την φιλοσοφία ήταν έμπορος. Έχασε την περιουσία του μετά από ένα ναυάγιο και βρέθηκε στην Αθήνα. Εκεί έγινε μαθητής του κυνικού Κράτητα και μετά στη Μεγαρική Σχολή του Ξενοκράτη.

Η περιοχή της Ορόκλινης

Ζειμπέκικος Κύπρου

Ταμπούλι(σαλάτα)

Υλικά για 4 άτομα :
4 ντομάτες κομμένες σε πολύ μικρούς κύβους
3 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
70-100γρ. πλιγούρι
χυμό από 3 λεμόνια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι, λάδι
Εκτέλεση :
Αφήνουμε το πλιγούρι στο νερό για 5 ώρες. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια πετσέτα ώστε να απορροφηθεί μέρος της υγρασίας του. Το ανακατεύουμε με τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τα κρεμμυδάκια και τις ντομάτες. Χτυπάμε καλά το λάδι με τον χυμό των λεμονιών και το αλατοπίπερο και περιχύνουμε. Καλό είναι να αφήσουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για μια ώρα προτού τη σερβίρουμε.
Παραλλαγή: μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένη πιπεριά, κόλιανδρο, σέλινο ή και ελιές.

Οι αλυκές της Λάρνακας

Θα ξεκινήσουμε για την Λάρνακα

σε λίγο καιρό θα είμαστε κοντά σας

ΒΙΝΤΕΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΠΟΝΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ