Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η οδός Τουζ Χανέ έρμαιη του συννέφου σκόνης που προκαλείται από συγκεκριμένη περιοχή εναπόθεσης σκουπιδιούν και μπαζών

Κύριοι του blog

χρόνια τώρα στην περιοχή του Μακένζυ, στην αρχή εκεί που ξεκινά η οδός Τουζ Χανέ, υπάρχουν μια περιοχή στην οποία επαγγελματίες εναποθέτουν επί καθημερινής βάσεως μπάζα και κάθε άλλου είδους περιττό ( μηχανήματα, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, σκουπίδια, κτλ ) Δεν θα αναφερθώ ούτε στον θόρυβο, ούτε στην ασχήμια του συγκεκριμένου χώρου. Θα αναφερθώ όμως στήν σκόνη που προκαλείτε και διαχέετε στο περιβάλλον και προκαλεί προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. ( Δύσπνοια, κτλ) Δεν γνωρίζω εάν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες του Δήμου ή βουλευτών της Λάρνακας προκειμένου να μεταφερθούν τα μπάζα και τα υπόλοιπα σκουπίδια σε άλλη περιοχή εκτός πόλεως. Εάν έγιναν τότε έχουμε αργήσει σημαντικά,εάν δεν έχουν γίνει τότε έχουμε ολιγορήσει. Εκτός και εάν αφήνουμε την περιοχή στο έλεος, οπότε δικαιολογημένα εκεί αυξάνονται οι μετανάστες και αποχωρούν, τόσο οι Κύπριοι, όσο και οι Άγγλοι Ιδιοκτήτες. Τα πωλητήρια που αναρτώνται καθημερινά φανερώνουν του λόγου το αληθές!

Ανδρούλα Ιακώβου

Οι αλλοδαποί και τα επιδόματά τους αποτελούν σανίδα σωτηρίας για την νυχτερινή ζωή

της Λάρνακας, ειδικά αυτή την περιόδο που η τουριστική κίνηση έχει περιοριστεί στο ελάχιστο και οι κατηγορίες των τουριστών τόσο ηλικιακά όσο και από οικογενειακής κατάστασης δεν επιτρέπουν την προσέλευση .....θαμώνων σε αυτού του είδους τα καταστήματα. Την περίοδο αυτή κατά βάση οι τουρίστες είναι προσωρημένης ηλικίας και οικογεγειάρχες Οπότε........το βάρος όλο πέφτει στους αλλοδαπούς που λαμβάνουν τα επιδόματα του κράτους και τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα ξοδεύουν σημαντικά ποσά για την διασκέδασή τους. Γνωρίζοντας ένα διαφορετικό περιβάλλον διασκέδασης ( Ποτά, τραγούδι, χορός, γυναικεία συντροφιά κτλ) δεν μπορούν παρά να παρασυρθούν και οι πληροφορίες λένε ότι ξοδεύουν κατά μέσο όρο μέχρι και 100 ευρώ ημερησίως. Αυτό βέβαια συμβαίνει μονάχα τις πρώτες ημέρες, μέχρι και να τελειώσει το επίδομα, διότι ύστερα τα πράγματα επανέρχονται στην πρώτερη ήσυχη ζωή ....της βόλτας των Φοινικούδων. Όπως όμως και να έχει δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι αυτή την περίοδο ορισμένα καταστήματα τα κρατούν οι αλλοδαποί με την επιλογή της διασκέδασής τους.

Οι βροχές των πρώτων τριών μηνών του 2009 γλίτωσαν την Κύπρο

από μία ακόμη καταθλιπτική χρονιά λειψυδρίας. Μόνο στο διάστημα Ιανουάριο - Μάρτιο εισέρευσαν 58 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στα φράγματα, με τα υπόγεια στρώματα να ανακουφίζονται για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Ωστόσο, με βάση το παγκόσμιο φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών ο δημοφιλής όρος «εφησυχασμός» εκτοπίζεται οριστικά από το υδατικό λεξιλόγιο.

Βελτιωμένη για την ώρα η υδατική κατάσταση και στο φράγμα Ασπρόκρεμμου με πληρότητα 32%.
Όταν σπάνια φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους αποτελούν είδηση. Έτσι συμβαίνει την τελευταία πενταετία και με τις βροχοπτώσεις στην Κύπρο. Ανοίγει ο ουρανός τις πύλες του πάνω από τη Λευκωσία, σπεύδουν τα ΜΜΕ να μεταδώσουν το «μέγα» γεγονός. Ο κόσμος διψά κυριολεκτικά για βροχερές ειδήσεις.

Από τις αρχές Μαρτίου 2004 έως τα τέλη Δεκεμβρίου2008 μόλις 156 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού εισέρρευσαν στα φράγματα, μια ποσότητα που δεν φτάνει ούτε τους πέντε μήνες (Δεκέμβριο 2001 μέχρι Απρίλιο 2002) πριν από επτά χρόνια, που με 160 ε.κ.μ. αποτέλεσαν περίοδο ρεκόρ στα υδατικά χρονικά του τόπου.

Μεγάλη έμφαση στην κατασκευή φραγμάτων έδωσε η κυβέρνηση Κυπριανού στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ενώ έως το 1981 η συνολική χωρητικότητα των φραγμάτων ανερχόταν μόλις στα 65 ε.κ.μ., μέχρι την ανάληψη της προεδρίας από τον Γιώργο Βασιλείου το 1988, η Κύπρος διέθετε αποθηκευτικές ικανότητες 298 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, μια
μια αύξηση της τάξης του 458%. Στα επόμενα 20 χρόνια προστέθηκαν ακόμη 30 ε.κ.μ

Οι αλυκές και οι περιπατητές

η περιοχή των Αλυκών θεωρείται ένας τόπος που μπορεί να συγκεντρώσει τα βλέμματα των Λαρνακιωτών αλλά και των επισκεπτών της. Είναι μια περιοχή που φιλοξενεί πλήθος σπάνιων πουλιών, είτε εποχιακά είτε μόνιμα. Ουσιαστικά αποτελεί ένα υδροβιότοπο ( μικρής φυσικά έκτασης , αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποκλειστικά έτσι) Αποτελεί όμως έναν καθημερινό τόπο περιπατητικής αναψυχής και γαλήνης της ψυχής. Εκεί κάθε ημέρα μπορεί να συναντήσει κάποιους συμπολίτες να περπατούν, να τρέχουν να απολαμβάνουν την φύση. Το μονοπάτι που έχει κατασκευαστεί βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση και φυσικά τα παγκάκια, που θε περίμενε κανείς να είναι ακόμα περισσότερα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το πάρκο αναψυχής που όμως και αυτό ορισμένες φορές παρουσιάζει άσχημη εικόνα, όσο αφορά την καθαριότητά του. Τι να πρωτοπρολάβει ο Δήμος. Ευθύνη έχουν και οι πολίτες. Η λογική εγώ πληρώνω και απαιτώ καθαριότητα δεν ισχύει καθ΄ ολοκληρία. Απαιτείται και συνδρομή του πολίτη. Απαιτείται οικολογική- περιβαντολογική συνείδηση.

Γυναικείος σκελετός 2.500 χρόνων αποκαλύφθηκε στη Λάρνακα

Ασύλητος τάφος, ηλικίας 2.500 ετών, στον οποίο βρέθηκαν ο σκελετός μίας γυναίκας και έξι αγγεία, ανακαλύφθηκε στην κοινότητα Ορμήδεια της Λάρνακας, κατά τη διάρκεια εργασιών διαπλάτυνσης δρόμου.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ο τάφος είναι λαξευτός, θαλαμοειδής και ανάγεται στο τέλος της αρχαϊκής περιόδου, περίπου στο 500 π.Χ.
Τα ευρήματα θεωρούνται τεράστιας σημασίας για τους επιστήμονες, καθώς είναι από τα λίγα που έχουν βρεθεί στην περιοχή.
Όπως ανέφερε επιστήμονας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η περιοχή θεωρείται πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά ελάχιστα έχουν αποκαλυφθεί εξαιτίας της καταστροφικής δράση του, ιταλικής καταγωγής, πρόξενου των ΗΠΑ Λουίτζι Τσέσνολα, ο οποίος προέβη σε εκτεταμένη τυμβωρυχία και αρχαιοκαπηλία τον 19ο αιώνα.
Πάρα πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματά του Τσένσολα, τα οποία δεν είχαν ανασυρθεί με επιστημονικό τρόπο, βρίσκονται σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς,

πριν από λίγες ημερες ήταν προσβλητικός και κάθετος σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που ανάγκασε τους Κύπριους, τους Ελλαδίτες, καθώς και άλλους ξένους ευρωβουλευτές να αποχωρήσουν από τη Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ. Βέβαι δεν είπε τίποτα άλλο από αυτό που όλοι γνωρίζουμε αλλά κάνουμε ότι δεν το ακούμε. Ότι δηλαδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι ουσιαστικά για αυτή το Κυπριακό πρόβλημα υφίσταται στην βάση δύο Κοινοτήτων, δύο θα λέγαμε χωρών στο ίδιο νησί, με διαφορετική κουλτούρα διαφορετική θρησκεία και διαφορετική προέλευση. Η φυγή των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, των Ελλαδιτών αλλά και ορισμένων Ευρωπαίων, ήτανε το λιγότερο που θα μπορούσαν να πράξουν. Ορισμένοι θα ψελίσουν ότι η φυγή δεν είναι λύση...ναι αλλά και η παραμονή σημαίνει αποδοχή των προσβλητικών εκφράσεων. Από την στιγμή που το Προεδρείο προκλητικά και εκείνο, δεν σιωπούσε τον Τούρκο Υπουργό, η στάση που τηρήθηκε από των Κύπριους Ευρωβουλευτές ήταν η ορθότερη. Το φταίξιμο βαρύνει την Ευρωβουλή, που επιτρέπει την Τουρκία να συμπεριφέρεται ως Σουλτάνος σε ευρωπαικό έδαφος και να έχει ευρωπαικές αξιώσεις. Η Ευρώπη σφάλλει που δέχεται να συνεχίζει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της ως κράτος. Δεν αναγνωρίζει ουσιαστικό ευρωπαικό έδαφος. η λογική εξήγηση υπάρχει. Η Τουρκία έχει και την στρατιωτική αλλά και την οικονομική δύναμη να επιβάλλει γραμμές ( μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος του χωροφύλακα της περιοχής καλά κρατεί και ότι πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι αποτελούν εργατικό δυναμικό ιδιαίτερα φτηνό. Στην Γερμανία δε πάνω από 4 εκ τούρκοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Γερμανίας) Τι πρόκειται να πράξει η μικρή Κύπρος....τι πρόκειτα να κάνει. Η πολιτική που ακολουθήθηκε μόνο πολιτική παραχωρήσεων ήταν όλα αυτά τα χρόνια. 36 χρόνια και ακόμα συζητάμε. Ας πει κανείς τι νέο έφερε η όλη συζήτηση όλα αυτά τα χρόνια; Το μόνο νέο είναι οι συνεχείς αποχωρήσεις. Και όσο για την τριμελή συνάντηση; Είναι άραγε Τριμελή η ...τετραμελή, εννοώντας ότι πίσω από τους εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων είναι σταθερά σαν τον μεγάλο αδελφό η Τουρκία. Η δική μας μητέρα πατρίδα που είναι; ....αλλά ξέχασα τώρα απέκτησε και η άλλη πλευρά δικαίωμα μητρότητας!