Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Τι γλώσσα μιλάμε στην Κύπρο;


Στην Κύπρο οι επίσημες γλώσσες είναι δύο, όσες και οι σύμφωνα με τον πρόεδρό της Κύριο Δημήτριο Χριστόφια ( πρόσφατες δηλώσεις) οι μητέρες πατρίδες: Τα Ελληνικά και τα ...Τουρκικά. Στην Κύπρο όμως αυτή την εποχή χρησιμοποιείται μια νέα γλώσσα. Τα κορακίστικα Ελληνοκυπριακόααγγλικά. Το καλό με αυτή την περίπτωση η απουσία των Τουρκικών, αλλά που θα πάει θα χωρέσουν κάπου και αυτά.

Στην Κύπρο λοιπόν:

Μιλάμε Ελληνικά ήκάτι σαν ελληνικά , επειδή τα μαθαίνουμε στο σχολείο.

Μιλάμε τα Κυπριακά ( μια πανέμορφη διάλεκτο) επειδή δεν θέλουμε να απαρνηθούμε την παράδοση.

Υμνούμε τα Αγγλικά, γιατί όσο και να γλύφουμε του άγγλους δεν το χορταίνουμε.

όμως αυτό που προκύπτει στην καθημερινότητά μας, είναι ένας αχταρμάς και από τις τρεις γλώσσας, απουσία φυσικά απλής παιδεία; Θα ακούσουμε δηλαδή: Χθές, λέω σου μάτια μου, είχα ένα αξιντάντ, στο ράουνταμπαουντ προς Λευκωσία για..¨( ζητώ συγνώμη για την ασχημη πιθανόν μεταφορά με ελληνικούς χαρακτήρες της αγγλικής γλώσσας)

Η Κύπρος είναι μία χώρα που ενώ εξυμνεί τον ελληνισμό και την καταγωγή της προσκυνά το αγγλικό στοιχείο. Στην Τηλεόραση, στις εφημερίδες, στα περιοδικά χρησιμοποιούνται κατά βάση αγγλικοί τίτλοι, οι τίτλοι των ταινιών στους Κινηματογράφους και στην Τηλεόραση δεν αναγράφονται στα ελληνικά, ούτε μπαίνουν στον κόπο να τους μεταφράσουν, εταιρείες κυπριακές στο διαδίκτυο βγαίνουν μόνο στην αγγλική γλώσσα, ενώ οι ίδιοι οι Κύπριοι με τον τρόπο τους απαρνούνται το ελληνικό στοιχείο, το στοιχείο τους.

Πες σε κάποιον Κύπριο Καλημέρα, θα σου απαντήσει Hello, hi χαιρέτησέ τον και πες του γειά σου θα σου πει bb , ενώ σε κάθε φράση τους σήμα κατατεθέν είναι το οκ. Στις καφετέριες και στα διάφορα μπαράκια ζήτημα είναι εάν θα βρεις κάποιο Κυπριοτόπουλο να εργάζεται ως σερβιτόρος. Καλείσαι εσύ ναγνωρίζεις ξένεςγλώσσες για να συννενοθείς ( Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Βουλγάρικα, Ρουμάνικα ) αλλά όχι ελληνικά. Στην εύρεση εργασίας, υπερ εκτιμώντας τις δυνατότητες δέχονται μέχρι και καθαρίστριες με ντοκτορά και πάνω. Οι ίδιοι βγάζουν τα μάτια τους με κάτι τίτλους σπουδών 3, 5 στρέμματα΄που μεταφράζονται σε μάνατζερ γυμναστηρίου και λογιστές.

Αυτή είναι η Κύπρος, η Κύπρος μας. Σαν γέννημα θρέμα αυτού του νησιού αισθάνομαι άσχημα που μιλώ έτσι αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τι θέλουμε...Ελληνικά, Κυπριακά ή μόνο Αγγλικά. Αυτό όμως το ανακάτεμα, μόνο γελείο είναι και μόνο σε τσαμπουκάδες της γλώσσας μπορεί να μας εξελίξει. Και δυστηχώς ούτε η πολιτεία, αλλά και εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την πορεία της γλώσσας μας. Και είναι Κρίμα λέω σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου