Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Οι βροχές των πρώτων τριών μηνών του 2009 γλίτωσαν την Κύπρο

από μία ακόμη καταθλιπτική χρονιά λειψυδρίας. Μόνο στο διάστημα Ιανουάριο - Μάρτιο εισέρευσαν 58 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στα φράγματα, με τα υπόγεια στρώματα να ανακουφίζονται για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Ωστόσο, με βάση το παγκόσμιο φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών ο δημοφιλής όρος «εφησυχασμός» εκτοπίζεται οριστικά από το υδατικό λεξιλόγιο.

Βελτιωμένη για την ώρα η υδατική κατάσταση και στο φράγμα Ασπρόκρεμμου με πληρότητα 32%.
Όταν σπάνια φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους αποτελούν είδηση. Έτσι συμβαίνει την τελευταία πενταετία και με τις βροχοπτώσεις στην Κύπρο. Ανοίγει ο ουρανός τις πύλες του πάνω από τη Λευκωσία, σπεύδουν τα ΜΜΕ να μεταδώσουν το «μέγα» γεγονός. Ο κόσμος διψά κυριολεκτικά για βροχερές ειδήσεις.

Από τις αρχές Μαρτίου 2004 έως τα τέλη Δεκεμβρίου2008 μόλις 156 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού εισέρρευσαν στα φράγματα, μια ποσότητα που δεν φτάνει ούτε τους πέντε μήνες (Δεκέμβριο 2001 μέχρι Απρίλιο 2002) πριν από επτά χρόνια, που με 160 ε.κ.μ. αποτέλεσαν περίοδο ρεκόρ στα υδατικά χρονικά του τόπου.

Μεγάλη έμφαση στην κατασκευή φραγμάτων έδωσε η κυβέρνηση Κυπριανού στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ενώ έως το 1981 η συνολική χωρητικότητα των φραγμάτων ανερχόταν μόλις στα 65 ε.κ.μ., μέχρι την ανάληψη της προεδρίας από τον Γιώργο Βασιλείου το 1988, η Κύπρος διέθετε αποθηκευτικές ικανότητες 298 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, μια
μια αύξηση της τάξης του 458%. Στα επόμενα 20 χρόνια προστέθηκαν ακόμη 30 ε.κ.μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου